De statistiekanalist van de PDC, Christopher Kempf, kijkt vooruit naar de race voor de top van de Premier League die vanavond verder gaat.
In de voorgaande edities van de Premier League was het in deze fase van het toernooi niet erg spannend meer wie er als eerste zou gaan eindigen in de Premier League, maar bestond alleen de vraag welke drie spelers de overige halve finale plaatsen zouden opvullen.
Die situatie is niet langer, we gaan vanavond de tweede fase van het toernooi in en op dit moment delen twee spelers de eerste positie in de Premier League en beide heten ze geen Phil Taylor of Michael van Gerwen.
Sterker nog, beide spelers waren nog niet eens geboren toen zesvoudig Premier League kampioen Phil Taylor zijn eerste WK-titel won in 1990.
Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh leiden, net als hun medespelers in deze Premier League, één bepaald onderdeel van het spel, terwijl ze op een achterstand staan in een ander aspect van het spel.
Dit leidt ertoe dat het toernooi tot nu toe erg onvoorspelbaar bleek, geen één speler is dominant in genoeg aspecten van het spel om het toernooi te domineren net als Taylor en Van Gerwen het ooit deden.
Er is waarschijnlijk geen betere maatstaf dan het percentage van geraakte tripple 20's met de eerste pijl. Hierdoor laat je eventuele markers en blokkerende pijlen buiten beschouwing.
De beste speler in dit aspect is Jonny Clayton. Met zijn toernooigemiddelde van 100,99 raakte hij de tripple 20 163 keer met zijn eerste pijl in dit toernooi.
Dit is 43,8% van al zijn eerste pijlen op de tripple 20. De meeste spelers raken de tripple vaker met de tweede en derde pijl dan dat ze dat met de eerste pijl doen. Het gemiddelde percentage op de ProTour voor de eerste pijl ligt op 37%, Clayton pakt hiermee dus al een grote voorsprong op het gros van de PDC-spelers.
In vergelijking met Van Gerwen (32,7%), die het laagste percentage heeft in deze categorie, kun je zien dat Clayton ook in de Premier League een grote voorsprong pakt met zijn rakingspercentage.
Met 57 beurten tussen de 171 en 180 in negen wedstrijden tot zo ver in deze Premier League is José de Sousa op weg om het record van aantal beurten met drie grote tripples te verbreken. Hij kan dit doen op het totale aantal, evenals het gemiddelde aantal per leg.
Taylors record van 0,448 scores met drie grote tripples per leg staat al sinds 2012. Maar zelfs als het ritme waarin De Sousa op dit moment scores van 171, 174, 177 en 180 gooit iets afneemt, heeft hij nog steeds een goede kans om het record te verbreken.
Het lijkt alsof De Sousa vanuit het niets één van de beste scorende spelers op TV is. Hij gooit twee keer zo veel 180'ers als de gemiddelde ProTour speler en gooide twee negen-darters op TV in de afgelopen twaalf maanden.
James Wade is wederom in strijd voor een TV-titel op de manier waar hij zo bekend om staat, het uitgooien van combinatiefinishes, het gooien van dubbel 10 en het winnen van legs met de laatste pijl in hand.
Wade staat op de beste streak in zijn carrière met vier 100+-gemiddelden op rij, maar zelfs zonder dat zou hij het tegenstanders lastig maken door 63,4% van zijn twee-dartfinishes uit te gooien en 48,6% van zijn dubbels te raken.
Onder druk is Wade zelfs nog meedogenlozer. Zijn precisie met de laatste pijl in hand wanneer zijn tegenstander wacht op een dubbel is nog hoger dan dat het normaal is, zelfs als je de bullseye meerekent.
Dus Wade compenseert het lagere aantal 180'ers en hoge tripples door finishes uit te gooien die de meeste spelers onder dezelfde druk niet zouden raken.
Het hoge dubbelpercentage van Aspinall is niet zo welbekend als dat van Wade, maar het is net zo imposant.
In de recente jaren was Aspinall een van de beste spelers in de PDC op dubbels wanneer hij drie pijlen in hand had, maar in de Premier League van dit jaar haalt Aspinall bijna perfectie.
Aspinall wist dit jaar slechts twee keer een dubbel niet te raken met drie pijlen in 34 pogingen. Hij kan hiermee de eerste speler worden met een percentage van 95% of hoger over een periode van 200 legs.
In de meeste gevallen van de 32 gelukte pogingen had de Engelsman maar één pijl nodig om de dubbel te vinden, wat een enorm goed record is. Zelfs voor een elite professional.
Van den Bergh presteert ook in deze Premier League goed op TV, en wist dit vorige week op te volgen door zijn eerste ProTour-toernooi te winnen.
Voor elke zes kansen die Van den Bergh krijgt om een leg in 12 pijlen of minder te winnen doet hij dit één keer. Dit zet hem ruim voor spelers als Clayton, Aspinall en De Sousa die dit maar één op de tien keer lukt.
De tegenstanders van Van den Bergh weten dus dat 10-15% van de legs die ze tegen de Belg spelen onwinbaar zijn.
Zelfs als zijn tegenstanders een 180 heeft Van den Bergh de hoogste gemiddelde score om die beurt op te volgen. Van den Bergh gooit gemiddeld 114,48 als antwoord op een 180. Ook gooit het het hoogste percentage raak op de covershots (45,5%), hiermee zet hij de standaard hoog voor zijn medespelers.
Wat gaat er in het vervolg van de Premier League de grootste rol spelen? Het goede finishes van Wade, het enorme scorende vermogen van De Sousa of de accuraatheid van Clayton met zijn eerste pijl? Waar één speler sterk is, lijken de andere wat zwakker te zijn.
Als we de dominante van Taylor en Van Gerwen en hun herhaaldelijke gemiddelde van boven de 110 niet meer gaan zien, kunnen we vooruitkijken naar een spannende ontknoping van de Premier League en een spannende strijd om de Play-Offs plaatsen tot de laatste wedstrijd.
De Unibet Premier League gaat vanavond verder vanuit de Marshall Arena in Milton Keynes en wordt live uitgezonden op onder andere SkySports, RTL7 en DAZN.
Unibet Premier League 2021
Avond 10 - Woensdag 5 mei
Jonny Clayton v James Wade
José de Sousa v Gary Anderson
Dimitri van den Bergh v Michael van Gerwen
Peter Wright v Nathan Aspinall
© Foto's: Professional Darts Corporation (PDC)