Christopher Kempf, de statistiekanalist van de PDC, heeft gekeken naar de mogelijk unieke wedstrijden op de BoyleSports World Grand Prix.
Dit weekend zal Michael van Gerwen in Dublin arriveren om iets te doen dat niemand is gelukt in de afgelopen 10 jaar. Het verdedigen van de titel op de World Grand Prix.
Ondanks dat van Gerwen vier van die laatste tien edities wist te winnen, deed hij het nooit twee keer op rij. De vorige drie pogingen eindigde op merkwaardige manieren.
In 2013 verloor van Gerwen voor de laatste keer op TV van Dave Chisnall, in de volgende 26 wedstrijden tussen de twee bleef Chizzy winstloos. In 2015 versloeg Robert Thornton de Nederlander in een spannende finale. En in 2017 werd van Gerwen in een beslissende leg verslagen door John Henderson.
Het feit dat van Gerwen al drie keer gefaald heeft om zijn titel te verdedigen zegt ons dat de World Grand Prix vaak gewonnen wordt door de speler met de beste timing, in plaats van de speler die het beste speelt.
Het dubbel-in systeem
Het meest opvallende ongewone aan de World Grand Prix is het spelletje zelf. Geen leg kan begonnen worden voordat een speler eerst een dubbel heeft gegooid om de leg te beginnen.
Zelden zie je een comeback als die van Mark Dudbridge in 2007 in de beslissende leg tegen Andy Jenkins. De Engelsman miste negen pijlen om de leg te beginnen, maar won de leg uiteindelijk met 12 scorende pijlen.
Het moeilijke aan dit spelsysteem is vooral mentaal. Bij een normale leg gaan er bij een gemiste pijl toch punten van de 501 af, waardoor de speler dichter bij 0 komen. Bij dubbel-in telt een gemiste pijl altijd voor 0, en kan er dus voor zorgen dat je tegenstander snel ver weg loopt in de leg.
Een andere effect van dit spelsysteem in de afname van het voordeel van het beginnen van een leg. In de World Grand Prix wordt 58% van de legs gewonnen door de speler die de leg begon. In normale toernooien is dit 83%.
Welke dubbel?
Een speler kan elke dubbel kiezen die hij wil om aan een leg te beginnen. De lange termijndata laat zien dat spelers dubbel 16 zo'n 3% vaker raken dan dubbel 20, wat het de dubbel met de grootste raakkans maakt.
Spelers zoals Simon Whitlock en Mervyn King staan bekend om het bijna altijd beginnen op dubbel 16.
Door de starten op dubbel 16 raak je de kans op het gooien van een 9-darter direct kwijt. In de geschiedenis van de World Grand Prix zijn er pas drie 9-darters gegooid.
In 2019 zijn er al 42 9-darters gegooid op de PDC-tour, maar op de World Grand Prix is dit al sinds 2014 niet meer gelukt.
Door op dubbel 16 te beginnen is de kans ook groter dat de speler na het raken van de dubbel verder gooit op de tripple 19 in plaats van de tripple 20. Een perfecte opening via D16 en T19 scoort in totaal 14 punten minder dan een perfecte start op tops en tripple 20.
Maar aan de andere kant wordt dubbel 20 wel vaker aan de binnenkant gemist dan elke andere dubbel op het bord. Veel spelers die graag op dubbel 10 gooien zullen vaak net iets lager op tops mikken dan andere spelers.
Bij dubbel-in kan het missen van tops aan de binnenkant leiden tot het verplicht moeten switchen naar een andere dubbel. Spelers die starten op dubbel 16 hebben een grotere kans om op die dubbel te kunnen blijven gooien, ondanks dat de pijl aan de binnenkant landt.
Het setsysteem
Een andere manier om een wedstrijd spannender te maken is het setsysteem. In de finale van 2015 gooide Michael van Gerwen twee keer zo veel 180'ers, gooide zes punten meer in het gemiddelde en won vier legs meer dan Robert Thornton, maar verloor de wedstrijd.
Het probleem voor van Gerwen is dat hij acht van de twintig gewonnen legs won op het verkeerde moment, door vervolgens de beslissende leg van de set te verliezen.
Bovendien verschilt de World Grand Prix van het andere set-toernooi, het World Championship. Bij de World Grand Prix hoeft de beslissende set niet met twee legs verschil gewonnen te worden.
De lastige eerste ronde
De eerste ronde kent veel verrassende uitslagen. Dit komt mede door dat er maar gespeeld wordt over een format van Best of 3 sets.
Phil Taylor, werd vier keer verslagen door een ongeplaatste speler in de eerste ronde in Dublin. Dit is vaker dan in elke andere ronde van elk ander toernooi.
Michael van Gerwen verloor in de eerste ronde van 2017 van John Henderson, ondanks dat hij meer legs won dan de Schot. Rob Cross heeft in zijn eerste twee deelnames aan de World Grand Prix nog nooit een set gewonnen.
Als een speler een goede wedstrijd gooit, kan een eerste ronde partij binnen tien minuten voorbij zijn, dat is te kort voor een top-speler om in hun ritme te komen, maar precies lang genoeg voor een ongeplaatste speler om de geplaatste speler te verslaan.
Verzekerd van drama
In tegenstelling tot andere PDC-toernooien die gespeeld worden met lange wedstrijden (World Matchplay) of over een lange periode (Premier League) telt een verloren leg of set op de World Grand Prix veel zwaarder mee.
De speler die op het moment het beste zijn dubbels raakt of een goede finish op het goede moment raakt, zal automatisch een voorsprong voor zichzelf creëren in de wedstrijd, zelf wanneer zijn gemiddelde of dubbelpercentage lager ligt dan dat van zijn tegenstander. Dit maakt de World Grand Prix één van de spannendste toernooien op de PDC-kalender.
© Foto's: Professional Darts Corporation (PDC)