Statistiekanalyse: De zeldzaamheid van vier keer 180 in een leg

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 13:00

In deze statistiekanalyse wordt gekeken naar het zeldzame moment wanneer er vier keer 180 gegooid wordt in één leg.

 

Het moment is in een geruiste video van zeventien jaar geleden te zien, opgenomen in Blackburn in een Premier League wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Dennis Priestley.

 

Een fan die een zeldzame gebeurtenis meemaakte, twee spelers die beide een poging op een negen-darter hebben in dezelfde leg, pakte zijn camera er bij en filmt als Van Barneveld zich klaarmaakt om 141 uit te gooien.

 

Geen details van het dartbord of de pijlen zijn zichtbaar, de informatie over of de pijl zijn doel wel of niet geraakt heeft kan alleen worden bepaald door de reactie van het publiek.

 

Maar de fan is te laat begonnen met filmen, de conclusie van de leg is een anti-climax.

 

Van Barneveld gooit zeven perfecte pijlen en miste de tripple 19. Priestley mag daarna een poging wagen op de 141-finish, maar mist met zijn eerste pijl.

 

De wedstrijd werd toentertijd uitgezonden op Sky Sports in het Verenigd Koninkrijk en was de eerste leg in de PDC waar vier keer 180 werd gegooid.

 

Wanneer je een professionele speler drie pijlen in de hand geeft om op tripple 20 te gooien, zal deze speler in iedere vijftien pogingen gemiddeld één keer 180 gooien.

 

In de Premier League van 2024 werd 660 keer 180 gegooid gedurende 1.106 leg. Dat zijn gemiddeld 0,597 180'ers per gespeelde leg.

 

Niet verrassend zijn legs met meerdere keren 180 zeldzaam. Slechts in één op de elf legs wordt twee keer 180 gegooid. Vele speelavonden zagen zelfs geen legs met drie keer 180, dit werd tijdens de hele Premier League maar 12 keer gedaan.

 

Het duurde tot de US Darts Masters dat een wachttijd van een jaar werd verbroken sinds de laatste keer dat er vier keer 180 in één leg werd gegooid op TV. Dit toen Rob Cross en Michael van Gerwen dit deden in hun kwartfinale.

 

Als spelers in één uit vijftien pogingen een 180 gooien, is de kans op vier 180'ers van twee spelers in vier beurten op rij ongeveer 1 op 50.000.

 

Er zijn in totaal 31 legs bekend waarin, op TV, vier keer 180 werd gegooid. Slechts een handvol van deze legs hebben het format van Van Barneveld en Priestley waarna beide speler een kans op de negen-darter krijgen. Geen van deze legs hebben, tot zo ver, geresulteerd in een negen-darter.

 

Het is veel gebruikelijker dat een speler een leg begint met een slechte score en dit opvolgt met 360 punten in zes pijlen.

 

Geen speler heeft meer van deze legs dan Van Gerwen (7), maar na een wachttijd van zestien jaar nam zijn landgenoot Van Barneveld in 2023 weer deel aan een leg met vier keer 180.

 

Dat zo'n leg voorkomt in een TV-finale is nog veel zeldzamer. Dit is niet meer gebeurd sinds de 25e leg van de World Matchplay finale in 2008 tussen Phil Taylor en James Wade.

 

Met slechts 170.000 legs op TV in de PDC-geschiedenis en 31 legs met vier keer 180, lijkt de kans op vier keer 180 in één leg niet 1 op 50.000, maar 1 op 5.000.

 

Waardoor komt dat? Ten eerste hoeven de 180'ers niet in vier beurten op rij gegooid te wonen. Initiële beurten zijn vaak zonder tripples, zoals in de leg tussen Cross en Van Gerwen in New York.

 

Een leg kan bestaan uit twaalf beurten, waarvan er maar vier 180 hoeven te zijn.

 

Daarnaast is de kans van 1 op 15 een kans dat een speler 180 gooit op een willekeurig moment en houdt dit geen rekening met voorgaande beurten of de geest van de wedstrijd op dat moment.

 

We weten dat spelers 12,7% meer kans hebben om een 180 te gooien nadat ze eerder al 180 gooide in hun vorige beurt. Bovendien spelen op de PDC's TV-toernooien alleen de allerbeste spelers, die de grootste kans hebben op hoge scores.

 

De beste spelers halen vaak de latere rondes van toernooien, waar de wedstrijden langer worden en ze keer kansen krijgen om vier keer 180 in één leg te gooien.

 

Toch laat 1 keer in 5.000 legs vaak lang op zich wachten en is dit een veel grotere zeldzaamheid dan een negen-darter. Daarom blijft het een speciaal moment voor dartsfans wanneer het eindelijk weer gebeurt.

 

© Foto: Professional Darts Corporation (PDC)
© Data: Christopher Kempf (@Ochepdia)